Skip to main content

Termékek

 


Iratkozzon fel hírlevelünke

Amit a pamutfonalakról tudni érdemes (tavaszi jótanácsok kézimunkázóknak) I. rész

Itt a tavasz, csiripelnek a madarak, eltesszük a gyapjú- és akril holmit, hiszen jön a pamutfonalak ideje. Azonban nem mindegy, mit mire használunk. Népszerű, kiváló minőségű pamutfonalakat találunk figurák horgolásához, azonban az ezekből készített felsőruházat hasonló lesz a lovagi páncélhoz. Eddig a kevert szálas fonalak jelentették az egyetlen megoldást, most azonban új kategória jelent meg a piacon.

Tervezz előre!

Tavasszal egy rakás új dolog adódik a kézimunkával kapcsolatosan. Először is, változnak az alapanyagok. A gyapjúról, és az akrilról szép lassan átváltunk pamutra, selyemre, és egyéb, melegebb időben is használható alapanyagra. Ezt még a tavasz folyamán érdemes megtenni, ugyanis a gyapjú legnagyobb ellensége (mindjárt a molylepke után) az erős napsütés. Tehát legkésőbb májusban szépen eltesszük a gyapjúholmit, lehetőleg jól zárható műanyag tasakba, ahol a moly nem fér hozzá, egy szekrény mélyére, ahol a napfény sem éri. Ha így járunk el, a gyapjú holmi örökös lesz, mint a szegénység. Tehát májusig bezárólag kellene gondoskodni arról, hogy a fent leírt módon eltárolandó gyapjú ruházat helyett legyen mit felvennünk.

Adja magát a pamutfonal, ezzel kapcsolatban azonban nem árt néhány dolgot szem előtt tartanunk. A kereskedelemben kapható, közismert pamutfonalak felhasználhatósága viszonylag korlátozott. A legtöbbet mercerizálják (nátronlúgban áztatják, majd perzselik), hogy szép sima, és fényes legyen. Ezáltal viszont a fonal rugalmassága, nedvszívó képessége, és hőháztartása jelentősen romlik. Nagyon szép figurákat, laza horgolású kendőket, kiegészítőket lehet belőlük alkotni, de kötött, vagy sűrűbben horgolt, normál használatra való ruhadarabok készítésére nem alkalmasak. Ilyen pl. az SMC Catania, a Häkelgarn, vagy a Puppets Eldorado, hogy csak a saját kínálatunkból említsek néhányat. Figurákhoz, használati tárgyakhoz, és lazán horgolt ruhadarabokhoz ezek az ideális horgolófonalak.

Mit használjunk, ha valami használható ruhadarabhoz szeretnénk jutni?

Adottak a pamut-akril keverék fonalak, mint pl. a Madame Cotton, vagy a Jeans. Ezek fele-fele arányban tartalmaznak akrilt, és pamutot, de kapható más összetételű fonal is. Az akril, és minden más műszál közös tulajdonsága, hogy nincs nedvszívó képessége. Ezért izzadunk bele, és ezért olyan kényelmetlen viselni télen-nyáron egyaránt. A keverék fonalaknál ezen sokat segít a pamut összetevő, a műszál pedig adja a rugalmasságot, így a pénzünkért egy jól használható, sokoldalú, és viszonylag jó viselési komfortot nyújtó terméket kapunk. Újabban már amigurumihoz is inkább ezeket választják a vásárlók, mint a Cataniát.

Olyasmi ez, mint amikor műkaját eszünk igazi helyett. Színre, szagra hasonlít, csak az íze, és az élettani hatása borzalmas. Az alapanyagoknál van elrontva az egész. A fonalaknál, ugyanúgy, mint az élelmiszeriparban, arra megy a játék, hogy a silányabb minőségű alapanyagot hogyan lehet feljavítani. A pamutfonal alapanyaga a gyapot, amely természetes állapotában rugalmas, puha, és meleg. Csak éppen fénye nincs, és nehéz festeni. Ezért mercerizálják, amitől szép sima, és fényes lesz, ám minden viselési komfortját elveszti. Nem baj, keverünk hozzá műszálat. Ez az egyik megoldás. A másik az, hogy olyan gyapotot használunk, ami természetes állapotában is fényes, így nem kell mercerizálni. A fonal megtartja természetes puhaságát, és kiváló viselési komfortot nyújt. Hát ez az, amit még elég kevesen éreztek a magyar vásárlók közül.

Mi az a "meleg pamut"?

A Borgo de Pazzi ún. „meleg pamut” (warm cotton) fonalai az utóbbi filozófia szerint készülnek. Ezeknek is gyapot az alapanyaga, de teljesen más fajta, a világ gyapottermelésének csak 5%-át adó, természetes fényű gyapot, amelyet nem kell mercerizálni. Lássuk, mi is a különbség:

A hagyományos, mercerizált pamutfonal nem rugalmas. A szakadási nyúlása 6%, ezt legyetek szívesek szem előtt tartani, mikor anyagválasztásra kerül a sor. Kipróbáltuk mi is, hogy Catania fonalból sapkát készítettünk. Namost, a sapkát ugyebár a rugalmassága tartja az ember fején, vagy rosszabb esetben egy madzag, amit megköt az álla alatt. Mivel a mercerizált pamut nem rugalmas, a madzag pedig nem trendi, az elkészült sapka persze állandóan leesett, lefújta a szél, stb. Ezzel szemben a Borgo de Pazzi „meleg” pamutfonalaiból nyugodtan köthetsz sapkát, van is hozzá leírás a neten.

A hagyományos pamutfonal nehéz. Ebből nem érdemes nagy, vastag, tömör ruhadarabokat készíteni, mert az elkészült végterméket kellemetlenül súlyosnak fogod érezni, és idővel meg is nyúlik. Ezzel szemben a „ meleg” pamutfonal olyan könnyű, mint a gyapjú. Ha összehasonlítasz egy 5 dekás hagyományos, és egy 5 dekás „meleg” pamutgombolyagot, azt fogod látni, hogy utóbbi kétszer akkora, és csodálatosan puha. Bármilyen kardigánt, pulcsit nyugodtan köthetsz belőle ugyanúgy, mint gyapjúból. Télen-nyáron egyaránt hordható ruhadarabokat készíthetsz, ráadásul azok is szeretni fogják, akiket a gyapjú szúr.

És a végén az árakról. A Borgo de Pazzi pamutfonalai semmivel sem drágábbak, mint a hagyományos, mercerizált pamutfonalak, mivel kevesebb kell belőlük. Mivel a fonal fajsúlya könnyebb, így sokkal kiadósabb is. A végén ugyanannyiba fog kerülni, mintha mondjuk Cataniával dolgoztál volna, csak az elkészült ruhadarab viselési komfortja lesz egész más. Nem azért, mintha a két fonal között minőségi különbség lenne, mi szeretjük a Cataniát. Hanem azért, mert másra valók.

Fonal webáruházunk kínálatában található „meleg” pamutfonalakat a Borgo de Pazzi, és a Laines du Nord márkáknál találod (Flambé, Flambé 3, Giza, Giza Piú, Pima, és Four Seasons)

Hasonló eredményt tudsz elérni a Ritorto horgolócérnával is, amely a legjobb minőségű egyiptomi pamutból készült.