Skip to main content

Termékek

 


Iratkozzon fel hírlevelünke

Mit viseljünk télen?

Kevésbé szerencsés embertársaink, mondjuk a skótok, pláne a svédek szokták mondani, hogy nincs rossz időjárás, csak rossz öltözék. Bármilyen alapanyagból készült ruha képes melegíteni az embert SZÁRAZ hidegben. Empirikus úton szerzett tapasztalataim szerint mifelénk az ősz nem ilyen, hanem NEDVES hideget jelent. A szokásos esős, szürke, latyakos télről nem is beszélve.

Szóval, elolvastam egy rakat tudományos dolgozatot, és arra jutottam, hogy az általunk viselt ruha melegsége és komfortérzete alapvetően az alapanyag nedvességtartó képességével van kapcsolatban. Az akril 1%, a pamut 25%, míg a gyapjú akár 40% nedvességet is képes úgy raktározni, hogy tapintásra száraznak érződik, és a hőháztartása nem romlik. Hát ez a gond a műszálas téli holmikkal. Nagyon kicsi a víztartó képességük, beleizzadunk, vagy egyszerűen csak párás, esős idő van, és már fázunk is. Ha már pénzt adunk ki valamire, ráadásul időt, energiát, kreativitást nem kímélve megalkotunk egy csodás, egyedi ruhadarabot, akkor az legyen olyan, hogy ne akarjuk levenni.

Tehát télen a legjobb választás a gyapjú holmi, bár rengeteg tévhit, illetve ellenérzés él vele szemben. Na nézzük csak:

  • A gyapjú sokak szerint szúr. Igen, van olyan gyapjú is. Régen, a kommunizmusban más fajtát nem is lehetett kapni. Mára azonban a textilipar, és a fonalgyártás olyan technológiai fejlődésen ment keresztül, mint az űrkutatás. Tehát, ami 10 éve igaz volt, ma már nem az, a 40 évvel ezelőtti dolgokról nem is beszélve. Persze, ma is lehet venni szúrós gyapjúfonalat, csak nem érdemes. Be kell menni a boltba, és meg kell ölelgetni a fonalat. Ha ez nem megy, hanem csak a webshopból akarsz vásárolni, azt is nyugodtan megteheted: mi nem tartunk szúrós gyapjúfonalat. Mielőtt valamilyen termék a kínálatunk része lesz, számtalan vásárlónk, partnerünk kap belőle mintát kipróbálásra, véleményezésre. Csak olyan fonal kerül fel ide, ami átment ezen a rostán. Például a Mercerized Wool sem szúrós, és a Rita sem.
  • Vannak, akik allergiásak a gyapjúra. Az allergiás tünetek általában nem a gyapjúra, hanem annak lanolintartalmára jelentkeznek. Ha egy kis szerencséd van, a superwash gyapjúfonalakra, továbbá a kasmír, alpaka, teve, és jakgyapjúra nem leszel allergiás, mert ezek nem tartalmaznak lanolint.
  • A gyapjúholmit macerás mosni. Van olyan is, igen. Meg olyan is van, amit simán bedobhatsz a gépbe. Minden fonalunkhoz odaírjuk a kezelési útmutatót is, érdemes elolvasni. Ja, egyébként a gyapjúholmit sokkal ritkábban kell mosni, mint a műszálast, éppen a vízháztartása miatt. Nem izzadsz bele, tehát többször tudod viselni.
  • A gyapjúfonal drága. Egy frászt drága. Persze, kilóra drágább, mint egy akrilfonal, de egyrészt kevesebb kell belőle, mert sokkal kisebb a fajsúlya, másrészt az árkülönbséget a viselési komfort sokszorosan ellensúlyozza. Amit nem szívesen viselsz, na, azért minden fillér drága. Ezért érdemes inkább a minőségi, természetes alapanyagokat választani.
  • Mindenféle állatkínzással kapcsolatos tévhitek. Először is, a gyapjukért tartott állatok a világ legboldogabb teremtményei. Legelőn, szabadon tartják őket, majd időnként megnyírják a bundájukat, aminek a legtöbb állat kifejezetten örül. Évente többször találkozom olyan vásárlóval, aki azt hiszi, hogy az állatot levágják a gyapjúért. Nem, nem vágják. Megnyírják, aztán elengedik. Amelyiket levágják, annak a gyapját nem nyírják le, hanem a bőrével együtt kikészítik. Az a cucc a szűcshöz kerül, nem a fonalboltba. Több olyan gyapjúféleség van (kasmír, jak), amelyet fésüléssel nyernek, tehát még meg se nyírják az állatot, csak a kilazult, hosszú szőrszálakat fésülik ki a bundájukból. Ezért olyan drága a kasmírfonal, mivel egy kecskéről évente csak 20 deka szőrt lehet kifésülni. Mindazonáltal a kecskék nem nagyon tiltakoznak az abúzus ellen, köszönik szépen, jól vannak.

Ha mindezek ellenére úgy döntesz, hogy neked a gyapjú nem jön be, még mindig van jó megoldás: a puha, mercerizálatlan pamutfonalak. Ezeket csak a legjobb minőségű gyapotból lehet elkészíteni, amelyek a világ termelésének a felső 5%-át adják. Ez a gyapot az átlagosnál sokkal finomabb, hosszabb szálú, egészen úgy viselkedik, mint a gyapjú. A belőle készített holmi is ugyanolyan könnyű, és meleg. Nálunk is találsz ilyeneket: Four Seasons, Pima, Giza, Flambé, Giza Piú, Flambé 3

Kellemes böngészést!