Skip to main content

Termékek

 


Iratkozzon fel hírlevelünke

Kezelési tanácsok gyapjú ruházathoz

Sokan azért választanak műszálas fonalat, mert félnek, hogy a drága gyapjúholmi tönkremegy a mosásban. Ez igaz a 40 évvel ezelőtt gyártott fonalakra, de a gyártástechnológia annyit fejlődött azóta, hogy ma már nyugodtan dönthetünk a gyapjú ruházat mellett. Van néhány szempont, amire érdemes odafigyelni, és ezek betartásával megőrizhetjük a gyapjú holmik formáját, színét, és hosszú ideig örömmel viselhetjük őket.

Mi az a nemezelődés?
A gyapjúszálak jellegzetes tulajdonsága, hogy felületük pikkelyes szerkezetű. A nemezelődés nem más, mint a gyapjúból készült ruházati termékek mosása közben a gyapjúszálon lévő pikkelyszerkezet a nedvesség, a hő és a mechanikai dörzsölés hatásra összecsúszik, tömörödik, zsugorodik, ("összemegy"). Ezáltal a ruha eldeformálódhat.
Ezt a nemkívánatos jelenséget úgy próbálják kiküszöbölni a gyártók, hogy a pikkelyeket vegyszeres kezeléssel elroncsolják vagy műgyantával befedik. Ezen alapul pl. a gyapjú "Superwash" kezelése, ami még a gyapjúáruk gépi mosását is lehetővé teszi. A speciális gyapjú-mosószerek szintén bevonatot alkotnak a szálakon, amelyek megakadályozzák a nemezelődést. A legtöbbet azonban mi magunk tehetjük azért, hogy ruháink sokáig szépek maradjanak.


Csak kíméletesen

A nálunk kapható valamennyi gyapjúfonal mosható, tehát vegytisztításra nem lesz szükség. Nem árt tudnunk, hogy nedvesség hatására a gyapjúszál szerkezetének szilárdsága jelentősen csökken, ezért vizes állapotában a legsérülékenyebb. Ha meg akarjuk hosszabbítani gyapjúpulóverünk, vagy gyapjúból készült ruhaneműnk élettartamát, és szeretnénk megőrizni szép küllemét, mossuk kíméletesen, és ne csavarjuk ki. Gyapjúmosó-program ide vagy oda, sokkal jobb, ha a 100% gyapjúból készült pulóvereinket a mosógép közelébe sem visszük, a centrifugálásról nem is beszélve. Mindig kézzel, hideg vagy legfeljebb kézmeleg vízben mossuk ki, folyékony gyapjú-mosószerrel. Még a legfinomabb mosószert is gondosan öblítsük ki belőle, mivel finom szála a lúgos és a savas hatásokra egyaránt érzékeny. 
Mivel a gyapjú igen rossz elektromos vezető, ezért elektrosztatikus feltöltődésre hajlamos. Célszerű a mosás után öblítőszeres vízben, majd tiszta vízben átöblíteni, ezzel csökkentve a sztatikus feltöltődési hajlamot.
A tiszta gyapjúpulóverből enyhe nyomkodással, esetleg két garantáltan színtartó törülköző között távolítsuk el a vizet. A pulóvereket mindig fektetve és formára igazítva, nem túl magas hőmérsékleten szárítsuk. Hiszen míg a gyapjú a hideget pompásan bírja (még a legnagyobb fagyban sem válik törékennyé és szálszerkezete sem változik meg), a túl magas hőmérsékletet nem igazán kedveli. Elveszíti fényét, felülete érdessé válik, szálainak szilárdsága csökken, ezért a gyapjúholmit kályha közelében, szárítógépben, vagy napon szárítani tilos! Az erős napfény komoly károsodást okoz a gyapjún, mert anyaga elbomlik, ami szilárdságcsökkenést és sárgásbarnás elszíneződést okoz, a szálakat rideggé, törékennyé téve.

A sugárzó hőnél jobban tűri a gőzölést, amelynek nedvessége egyenletesen járja át a szálakat, légárama pedig elősegíti az esetleg összetapadt szálak szétválását. Enyhe gőzöléssel tehát felfrissíthetjük ruhaneműnket, de a vasalót sohase nyomjuk túl erősen a felülethez. Egy, már régóta nem használt vagy a helytelen tárolás miatt összegyűrődött pulóver egyszerű légfürdővel – kipárnázott vállfára akasztva nedves levegőjű helyiségbe, pl. fürdőszobában – pár óra vagy egy éjszaka alatt visszakaphatja eredeti formáját.

Vigyázat légiveszély!

Sajnos a gyapjút nemcsak az ember, hanem a moly is sokra becsüli, hiszen a fehérjékben gazdag anyagban értékes táplálékra talál – ha a közelébe engedjük. Szezonváltáskor a gyapjúból készült ruhaneműnket mindig mossuk tisztára, vagy tisztíttassuk ki. A moly ugyanis az állott, szennyezett gyapjút előnyben részesíti. 
A nyári pihenőre eltett gyapjúholminak jól záródó csomagolással (pl. zárható műanyag tasak), illetve erős illatú szerekkel (pl. levendula) nyújthatunk védelmet. És persze azzal, hogy a szinte észrevétlenül közeledő molylepkék előtt nem tárjuk ki előzékenyen, éppen annak a szekrénynek az ajtaját, amelyikben a használaton kívüli ruhaneműket tároljuk. A nyár folyamán érdemes egyszer-kétszer az ilyen ruhaneműket átmozgatni, esetleg a nyári melegben árnyékos helyen átszellőztetni. (A moly ugyanis nem szereti a bolygatást).
Fontos az is, hogy a tárolóhely minél szárazabb legyen.

Ez a bejegyzés dr. Gervainé Ritter Csilla (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság) írása alapján készült, egyéb forrásokból kiegészítve.