Skip to main content

Termékek

 


Iratkozzon fel hírlevelünke

Mellényke hamis mackókötéssel

Kolléganőnk, Rebeka követte el ezt a mellénykét Laines du Nord Poema Tweed fonalból. A leírásért, videókért csak olvass tovább.

Az idei ősz talán legszívmelengetőbb újdonsága ez az ultrafinom merinói gyapjúfonal. 94%-os gyapjú- és 6%-os viszkóztartalma egyaránt garantálja a gyapjútól megszokott bolyhos melegséget és a viszkóz puhaságát. Szinte elfogyaszthatatlanul kiadós, egyetlen gombolyagból kijön egy hatalmas sál vagy akár mellény; két gombócból már kisebb méretű pulcsit köthetünk.

Kötéséhez minimum 4,5-ös kötőtű ajánlott, de a szorosabban kötők bátran dolgozhatnak rajta 5,5-es tűvel is. Megkötve rendkívül rugalmas és puha anyagot kapunk, és mivel a kézikötés során némileg bolyhosodik is, elbírja a megszokottnál nagyobb tűméreteket is. A hosszú színátmenettel nyugodtan komponálhatunk akár nagyobb ruhadarabon is, mivel a különböző színkódú gombolyagok egymással párosíthatóak: csak meg kell találni a megfelelő színvégződéseket, és már szedhetjük is fel a szemeket!

És akkor lássuk a mellénykét.

Hozzávalók:

1 gombolyag Poema Tweed fonal

4,5-ös kötőtű

2 db szemjelölő

Méretek: 34/36 (38/40) 42/44

A mellény "hamis mackó" kötésmintával készül. A próbadarab alapján számoljuk ki, hány szemmel jön ki egy 22 (25) 28 cm széles csík. Arra figyeljünk, hogy a szemek száma 6-tal osztható +3 legyen. Mivel a minta miatt a csík egy kicsit összeugrik széltében, inkább több szemet hagyjunk rá, mint hogy elvegyünk belőle.

Ezután ezzel a mintával kössünk addig, amíg a munkadarabunk 105 (110) 120 cm nem lesz.

Ha akarjuk, 2 soronként váltogathatjuk a színeket: ilyenkor számolni kell azzal, hogy a háta felé a színek egymásba olvadnak, illetve az eleje egyik fele így enyhén eltér majd a másiktól (markánsabb lesz a színek közti különbség).

Háta:

Az elkészült csík egyik oldalán mindkét végéről számoljunk le 38 (39) 40 cm-nek megfelelő mennyiségű sort, és tegyünk egy szemjelölőt. A két szemjelölő között úgy szedjük fel a szemeket, hogy a színe oldaláról az egyik szélszembe 1, a másikba 2 szemet öltünk. Így szépen elsimul majd az anyag. Ezúttal is figyeljünk arra, hogy kijöjjön a hamis mackóhoz szükséges 6-tal osztható +3 szemszám.

A felszedett szemekkel ugyanúgy egyenletesen vagy kétsoronkénti színváltással kössünk, amíg el nem érjük a 30 (31) 33 cm-t, majd a munkadarabot a képen látható módon illesszük össze:

A piros csíkkal jelölt részeken 7 (8) 9 cm hosszan varrjuk össze a darabot, és dolgozzuk el a szálakat.

 

Video a hamis mackókötésről:

Szélszemek kötése:

Szemek felszedése szélszemekből: