Barion Pixel

Írd ide, mit keresel, majd nyomj entert!

Üres Kosár
Újdonságaink:
Amit a pamutfonalakról tudni érdemes (tavaszi jótanácsok kézimunkázóknak) II. rész

Amit a pamutfonalakról tudni érdemes (tavaszi jótanácsok kézimunkázóknak) II. rész

Biztos, hogy az organikus pamut vegyszermentes? (Eláruljuk: nem.) Tévhitek, és néhány adat. Hogyan kerüld el a mérgező festékanyagokat, lehetőleg úgy, hogy a gatyád ne menjen rá. Ezeket a témákat feszegetjük cikksorozatunk második részében.

Ne dőlj be a marketingnek!

Néhány dolgot érdemes tisztába tenni a pamutfonalak előállításához használt vegyszerekről. A gyapot termesztése a leginkább vegyszerigényes dolog a földön. Mivel a gyapot nagyon vízigényes, öntözni kell, ezért nem nagyon lehet a termőhelyét változtatni. Ha mindig ugyanott termelik, a kártevői elszaporodnak, és nagyon nehéz lesz ellenük a védekezés. Ezért van az, hogy a világ összes permetszer felhasználásának egynegyede a gyapotföldekre megy, miközben a területük csak az összes művelt terület 3%-a. Szóval rendkívül sokat kell permetezni a növényt. Ezt akárhány helyen lehet olvasni, és azt is, hogy ez milyen egészségtelen. Azt már persze elfelejtik leírni, hogy első sorban a földeken dolgozó emberekre veszélyes, hiszen a vegyszer a bőrükre kerülhet, vagy belélegezhetik. A felhasználóra ez nem jelent semmilyen veszélyt, hiszen a pamut anyaga a gyapot magházában, bezárva található, ahol nem érintkezik a permetszerekkel. A feldolgozás során pedig a többszöri ilyen-olyan kezelés hatására minden kioldódik belőle. Magyarul a gyapot termesztése nettó katasztrófa az ott dolgozók, illetve az élővilág számára, azonban a pamutholmik viselése során a gyapottermesztésre használt vegyszerekből elhanyagolható mennyiséggel találkozhatunk.

 

A biopamut előnyei és hátrányai

A biopamut/organikus pamut előállítása során a gyapotot vegyszermentesen termesztik. Ez a pamutholmi viselőjére nézve nem jelent igazán különbéget, elsősorban azért érdemes ilyet vásárolni, hogy a természetet védd. Tehát a biopamut megnevezés a fonal ALAPANYAGÁRA vonatkozik, amely még egy csomó feldolgozási folyamaton megy keresztül, mire fonál lesz belőle. És itt a lényeg. Az igazi kockázatot a pamutfonal előállítása során használt vegyszerek, festékek jelentik. Ezek tartalmazhatnak mindenféle olyan anyagot, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre, hiszen a bőrünkre kerülve felszívódhatnak. Tehát az, hogy valami biopamutból készült, még nem garancia arra, hogy nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat. Sőt, mivel a biopamut nagyon drága, a gyártók előszeretettel használnak az ilyen fonalakhoz olcsó festékeket.

 

prémium kategóriás horgoló- és kötőfonalak nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe. Egyrészt jobb, és drágább alapanyagból készülnek, másrészt olyan festékeket használnak, amelyek nem mérgezőek, és/vagy nem kerülnek a bőrünkre, mert fixálódnak a fonal anyagában.

Az Európai Unió, így hazánk jogszabályai is elég érdekesen alakulnak. Egyrészt, az EU területén szigorúan szabályozzák, és ellenőrzik, hogy milyen anyagokat, festékeket szabad a gyártás során használni. Ezzel ellentétben, az EU területén kívül gyártott, de itthon forgalomba hozott termékekre nagyon laza szabályok vonatkoznak. Nagyon sok, közismert európai gyártó pont az EU előírásai miatt helyezte ki a gyártást Törökországba, és Kínába. Odakint legyártják, majd behozzák, és eladják német, francia, stb. fonalként. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra: egyrészt odakint olcsóbban tudják előállítani a fonalat, másrészt így már nem vonatkoznak rájuk a szigorú EU-s előírások.

 

Válassz megfontoltan!

Értem én, hogy fontos tényező a fonal ára, de életünk, egészségünk csak egy van, legyen ez a legfontosabb. Tehát, ha fonalat választasz, fontold meg a következőket:

-       Attól, hogy egy fonal organikus, vagy biopamutból készül, még nem biztos, hogy nem tartalmaz mérgező anyagokat.

-       Attól, hogy európai, jól ismert márkát választasz, még nem biztos, hogy az a fonal tényleg Európában is készült.

Tehát nézd meg, hogy az adott fonalat hol gyártják. Minden címkén kötelező feltüntetni. Ha azt látod, hogy az EU területén gyártották, bízhatsz benne, hogy nem fogod betárazni a ruhásszekrényedet mindenféle mérgező azoszinezékkel, és egyéb kénkövekkel.

A másik lehetőség: keresd az ÖKO-TEX jelölést. Ezeket a fonalakat nem feltétlenül Európában gyártják, de európai laborokban bevizsgálják őket, és csak akkor adják ki a tanúsítványt, ha a fonal biztonságosan, közvetlenül a bőrön is viselhető.

 


Az online bankkártyás fizetések a Barion rendszerén keresztül valósulnak meg.
A szolgáltatást nyújtó Barion Payment Zrt. a Magyar Nemzeti Bank
felügyelete alatt álló intézmény, engedélyének száma: H-EN-I-1064/2013