Skip to main content

Termékek

 


Iratkozzon fel hírlevelünke

Űrtechnológia kézimunkához? Hát persze!

Melyik az igazán költséges hobby? A párunk hobbija, természetesen. Naponta új és új, méregdrága, de természetesen nélkülözhetetlen barkácseszközök, horgászcuccok, autós és egyéb kütyük látnak napvilágot, amelyek nélkül elképzelhetetlen egy csavar behajtása, vagy a méretes ponty terítékre hozása. A kézimunka persze nem ilyen…

  • Drágám, minek ez a sok fonal?
  • Ugyan már, aki tud kötni, az egy fapálcikával is tud, láttam a tévében…

Hát igen, néhány évvel ezelőtt még apám is radar nélkül járt pecázni, nem volt távirányítású motorcsónakja az etetőanyag kijuttatásához, csalinak jó volt a kukorica, és a horgászbot sem kevlárból készült… Ja, és kézi szerszámokkal is el tudott vágni egy lécet, vagy be tudott hajtani egy csavart.

Változó idők

Milyen dolog az, hogy a pasik űrtechnológiával a hátukon mennek horgászni, molibdénötvözetből készült túlélőkéssel képesek csak felkarikázni a kolbászt, nekünk pedig marad a hurkapálca… Szénszálat a kötőtűbe! Valami ilyesmire gondolhatott a konstruktőr, amikor megalkotta a legújabb elmebajt – és jelentem, működik! Alapvetően kétféle kötőtű létezik. Az egyik a fa, ami könnyű, meleg tapintású, nem siklik olyan könnyen rajta a fonal, ezért szorosabban lehet vele dolgozni. Viszont idővel görbül, és a vékonyabbak hajlamosak eltörni. A fa kötőtű luxus változata a bambusz, ami tovább marad egyenes, és nehezebben törik, ellenben egy bambusz tű árából kijön három hagyományos. A másik típus a fém kötőtű, ami nem olyan könnyű, hideg tapintású, ellenben jobban siklik, és strapabíróbb. A kettő között vannak a gagyi, vagy márkás, világítós, vagy nem világítós műanyag holmik, amelyek közös jellemzője, hogy mind Kínában készül, és inkább céllövöldébe valók, mint kézimunkaboltba, tehát tekintsük úgy, hogy ezek nem is léteznek.

Szénszálat ide!

Ez a legújabb elmebaj a karbonszálas kötőtű, galvanizált acél heggyel. A karbonszálról annyit, hogy űrhajókat, és versenyautókat építenek belőle, mivel szilárdabb, mint az acél, viszont jóval könnyebb. A belőle készült kötőtű egyesíti a fém, és a fa tűk előnyeit:

  • pihekönnyű,
  • meleg tapintású,
  • nem hajlik, nem törik,
  • a siklása valahol a kettő között van, nem tapad, de nem is túl csúszós,
  • pont annyira hegyes, amennyire kell
  • a tű fekete, de a végei ezüstös fém színűek, így világos, és sötét fonallal is jól lehet dolgozni.

Egyszóval, öröm vele a munka, aki sokat köt, az szeretni fogja.

Ja, és az ára? Nem ment az egekig, a bambusz kötőtűéhez hasonló.

Karbonz márkanéven találkozhatsz vele, például itt:https://www.fonaldesign.hu/termekek/eszkozok-koteshez-horgolashoz/eszk%C3%B6z%C3%B6k/cserelheto-kabeles-korkototu/knit-pro-karbonz-tuveg-detail

Űrtechnológia? Nehogy már csak Apunak legyen…